Відділ освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Білопільської міської ради
Міністерство освіти
і науки України
 

Щодо поширення агресивної субкультури серед підлітків

Дата: 14.03.2023 11:06
Кількість переглядів: 77

Як уже відомо, минулими вихідними підлітки масово збирались у центрі українських міст і готувались влаштувати сутички та бійки. Правоохоронці не допустили конфліктів і понад 700 учасників масового зібрання затримали й передали ювенальній поліції. Більшість із затриманих – це неповнолітні. За такі дії передбачено як адміністративну (для батьків неповнолітніх), так і кримінальну відповідальність, яка наступає із 14-ти років.

 

Затримані називають себе учасниками "ПВК Рьодан" — це нова субкультура, яка натхнена японським аніме та поширилась нещодавно у Росії. Правоохоронці переконані, що дії "ПВК Рьодан" — це спроба росіян використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні.

 

Більш детальна інформація розміщена на сайті Національної поліції України. Ресурс доступу: https://www.npu.gov.ua/news/zablokovano-18-kanalivta-hrup-stvorenykh-dlia-destabilizatsii-vnutrishnoi-sytuatsii-v-ukraini-chereznovyi-molodizhnyi-rukh-natspolitsiia

За твердженням психологів, більшість підлітків стають учасниками різних течій чи субкультур через дві важливі потреби — соціалізації та приналежності. До небезпечних субкультур схильні ті, хто невпевнений у собі, має низьку самооцінку і комплекси, у кого є труднощі у спілкуванні, відсутні друзі, напружені стосунки з ровесниками чи батьками, несприятлива сімейна ситуація; хто протягом довгого періоду зазнавав цькування та буллінгу.

Ще одна причина того, чому неповнолітні стали жертвами провокацій — проживання досвіду війни. Підлітки самі собою емоційно нестабільні, а під час війни їхня емоційна нестабільність зростає удесятеро. Зазвичай, подібні психологічні операції, на кшталт "ПВК Рьодан", ворог запускає, орієнтуючись на емоційно нестабільну аудиторію.

З метою припинення масових протиправних дій, аби застерегти дітей від необдуманих вчинків, подолання конфліктів та формування толерантних стосунків серед представників різних субкультур сучасної молоді, рекомендуємо:

з’ясувати першопричини, які спонукали підлітків приєднатися до 

небезпечних субкультур та надати відповідну допомогу в їх подоланні; ознайомити учасників освітнього процесу із існуючими молодіжними субкультурами, їхніми основними рисами, позитивним і негативним спрямуванням; з’ясувати позитивну роль молодіжних субкультур у процесі адаптації і

самоствердження юної особистості; провести заняття з елементами тренінгу «Всі ми – різні, всі ми – рівні», творчі дискусії на тему «Молодіжні субкультури: за і проти», «Вчимося бути толерантними», «Що спільного ?», «Біла ворона», «Чарівне озеро»; створити колажі «Світ толерантності» і «Світ інтолерантності», «Риси

толерантної особистості» тощо.

Для того, щоб навчити дітей безпечній поведінці у виховній системі закладу освіти необхідно систематично приділяти увагу національно-патріотичному вихованню, культурі взаємостосунків школярів, методам ненасильницького спілкування тощо.

 

Педагогам необхідно налагодити взаємодію з батьками, зокрема:

 

рекомендувати батькам звертати увагу на контент, який споживає

дитина й бути в курсі її інтересів; разом з дитиною пройти базовий курс кібербезпеки й обговорити його; слідкувати, чи не відбувається у дитини різких перепадів настрою; проводити більше часу зі своїми дітьми та вибудовувати довірливі

стосунки; звертати увагу на поведінку дітей, коло спілкування та способи

Батькам, у яких складна комунікація з підлітками, варто звернутись до практичного психолога закладу освіти, або, наприклад, до фахівців проєкту Міністерства освіти і науки України та UNICEF "Поруч" , де можна отримати безкоштовну допомогу з метою формування нових життєвих цінностей, розвитку вольових якостей, поліпшення взаємин дитини з батьками та ровесниками тощо.

Зміст листа просимо довести до відома керівників органів управління освітою різного рівня, керівників та педагогічних працівників закладів освіти з метою запобігання протиправним діям підлітків в умовах воєнного стану, організації превентивних заходів щодо формування толерантних стосунків.

 

Довідково: Небезпечні TikTok-челенджі, які варто обговорити з дітьми. Ресурс доступу:https://tech.liga.net/ua/

Проєкт «Культура добросусідства». Ресурс доступу http://idcir.com.ua Як пережити підліткову кризу. Ресурс доступу:

https://osvitoria.media/

Про складну поведінку дитини. Ресурс доступу:

https://www.unicef.org/ukraine/

 

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора