Відділ освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Білопільської міської ради
Міністерство освіти
і науки України
 

Дитячі гуртки і секції мають перейти на українську

Дата: 16.12.2020 10:40
Кількість переглядів: 109

 

     Після 16 січня всі освітні послуги, у тому числі проведення гуртків і секцій, мають надаватися виключно державною мовою.

     Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

     За його словами, 16 січня 2021 року набуває чинності стаття 30 закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка передбачає остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову.

     Відтак, відповідно до закону, всі надавачі послуг зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.

     Водночас на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для обох сторін.

     «Варто пам’ятати, що вимога щодо обслуговування державною мовою стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у т.ч. гуртки і секції), медичне обслуговування, надання соціальних послуг тощо», - наголосив Кремінь.

     Він також зазначив, що українською має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо. При цьому інформація державною мовою про товари та послуги може дублюватися й іншими мовами.

     «У разі порушення права на отримання інформації та послуг українською мовою, споживачеві доцільно, насамперед, звернутися до працівника відповідної установи з проханням обслуговувати його українською, до менеджера або вищої керівної посадової особи, з проханням виправити ситуацію, зафіксувати порушення у книзі скарг. Кожен громадянин також може скласти скаргу на ім’я Уповноваженого із захисту державної мови, направити її письмово або електронною поштою на адресу Уповноваженого. При цьому важливо надати максимально повну інформацію про суб’єкт господарювання, обставини та докази, що підтверджують порушення», - розповів мовний омбудсмен.


« повернутися

Вхід для адміністратора